„Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku“

Na tragu raznolikosti otoka Paga, nastala je i manifestacija „Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku“ kojom srednja škola u Pagu kontinuirano radi na revitalizaciji tradicionalne kuhinje našeg otoka. Prvotno zamišljena kao projekt u sklopu Dana Zadarske županije, ova je ideja nadrasla samu sebe i postala jedna od okosnica djelovanja naše škole i naš prepoznatljiv simbol.

Sada već daleke školske godine 2007/08. naši učenici koji se obrazuju za zanimanja konobar i kuhar odlučili su napraviti jedan terenski posao: u svojim su mjestima počeli razgovarati s mamama, bakama, tetama o starinskim jelima te zapisivati njihove recepte na autentičnim, izvornim narječjima.

Na taj su način prikupili velik broj recepata starinskih jela našeg otoka, jela težaka, ribara, čobana, ali i gradskog plemstva. Nakon terenskog rada, slijedio je onaj u školskom ugostiteljskom kabinetu. Na inicijativu i uz veliku podršku tadašnje ravnateljice, profesorice Milene Čemeljić, i svojih strukovnih nastavnika Branka Tičića i Tea Bukše, krenuli su u ostvarivanje svoje zamisli – pripreme i prezentacije tradicionalnih jela otoka Paga s ciljem njihove revitalizacije i ponovnog uvođenja na gastro scenu otoka Paga, promoviranja naših tradicionalnih jela, podizanja digniteta i važnosti ugostiteljske struke, ali i očuvanjem jednog dijela naše baštine

Povratne informacije svih koji su imali priliku kušati pripremljena jela bile su izuzetno ohrabrujuće za naš sljedeći korak – izdavanje knjižice recepata čije je prvo izdanje bilo 2014. godine. U toj se knjižici nalaze odabrani recepti sa svih strana našeg otoka zapisani dijalektom (paškim, novaljskim, kolanjskim i povljanskim), ali je svaki od njih i „preveden“ na hrvatski standardni jezik kako bi bili razumljivi i čitateljima/kuharima izvan našeg govornog područja. Ista je knjižica 2017. godine doživjela i svoje drugo, a 2020. godine i 3. dopunjeno izdanje. Upravo je 3. izdanje knjižice od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije dobila oznaku HOP (Hrvatski otočni proizvod) 2020. godine.  

U lipnju 2019. godine tiskan je i prijevod ove knjižice recepata na strane jezike (engleski, talijanski i njemački) – projekt je nastao u suradnji s LAG-om Mentorides i u potpunosti je financiran sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.